V Dolní oblasti Vítkovice se o víkendu konal festival dobrého jídla a pití. Návštěvníci během dvou dnů mohli ochutnat degustační menu od 60 restaurací navíc měli možnost zakoupit si výrobky od regionálních výrobců. Na pódiu se představili špičkoví šéfkuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem a Radkem Kašpárkem.
Sobotní počasí akci bohužel příliš nepřálo. Od rána pršelo, což se projevilo na návštěvnosti, ale kdo přišel, nelitoval. Na pódiu se představil mimo jiné gastronomický mág, ostravský rodák a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, který představil své slavné menu. „Musím říct, že mě akce mile překvapila prostředím i atmosférou. Je škoda, že nevyšlo počasí, ale lidí i přesto přišlo dost,“ chválil po vystoupení Radek Kašpárek. Lidé mohli obdivovat také kuchařské umění obhájce titulu Zlatý kuchař Jana Punčocháře, foodblogerky Kamu nebo cukrářky Ivety Fabešové.
Neděle přinesla čítankové počasí a areál festivalu se brzy zaplnil lidmi. Přilákal je i Zdeněk Pohlreich, který měl dokonce tři vystoupení a v mezidobí se ochotně fotografoval se svými fanoušky. „Tohle, pro gastronomii překvapivé industriální prostředí, mě fakt baví. Je moc dobře, že se takové areály využívají i po ukončení provozu. V poslední době jsem absolvoval hodně festivalů a můžu říct, že nejlepší atmosféra je právě tady v Ostravě,“ byl spokojený Zdeněk Pohlreich. Na pódiu ho vystřídala herečka Markéta Hrubešová nebo například olomoucký šéfkuchař Jaroslav Klár. Ten svedl před lidmi kuchařský souboj s privátním kuchařem Radimem Svačinou, který zastupoval Ostravu. Oba dostali stejné suroviny a museli z nich uvařit jedno jídlo. Odborná porota ve složení Zdeněk Pohlreich, Markéta Hrubešová a zástupce generálního partnera Svatopluk Cafourek nakonec vyhodnotila jako vítěze domácího Radima Svačinu.
Největší úspěch asi měly hamburgery na nejrůznější způsoby. U stánků s nimi se tvořily fronty. Lidé ochutnávali delikatesy, které odpovídají aktuálním gastronomickým trendům. Například náš tradiční host Jan Punčochář letos přivezl sladkou kuchyni a nabízel mimo jiné jahodovou zmrzlinu připravovanou na mrazícím stole,“ popsal pořadatel Pavel Vysloužil
Návštěvníci festivalu mohli hlasovat o nejlepší restauraci. Překvapivě zvítězil olomoucký Lobster, druhý se umístil Stračena Pub a třetí beskydská Opálená.
Návštěvnost byla podle prvního odhadu uspokojivá. „Během obou dní nás navštívilo přibližně jedenáct tisíc lidí včetně dětí. Na tomto počtu se sice negativně promítlo sobotní počasí, v neděli se to ale vyrovnalo, takže jsme docela spokojeni,“ zhodnotil Pavel Vysloužil.
Festival měl také charitativní rozměr. Pořadatelé spolupracovali s Armádou spásy, které na závěr víkendu nabídli přebytečné potraviny a pokrmy. „Nechceme jídlem plýtvat, proto jsme rádi, že od nás přijali náš dar a zpestřili tak jídelníček lidem bez domova. Těm restauracím, které přispěly, za to patří velký dík,“ doplnil Pavel Vysloužil.